Avem într-adevăr nevoie de minerale?
Mineralele sunt ingrediente invizibile, care joacă un rol vital în aproape toate reactiile care au loc la nivelul miliardelor de celule ale corpului nostru. Functia lor este în special aceea de a activa enzimele, de a activa reactiile chimice din organism, de a construi si mentine o bună structură osoasă si de a sustine functiile creierului. Întrucât corpul nostru nu poate să fabrice mineralele, atunci ele trebuie să fie obtinute din alimentatie. Problema începe tocmai aici! Aceasta pentru că solul contine concentratii tot mai mici minerale esentiale, iar cele care există sunt puternic afectate de poluare.
- Un studiu efectuat în Canada a demonstrat că în ultimii 50 de ani alimentele au cunoscut o puternică reducere a nutrientilor pe care îi contin, in special seleniu, calciu, fier, precum si alte minerale!
-
Un alt studiu realizat de Departamentul American pentru Agricultură demonstrează că un număr important de americani nu mai pot obtine cantitatea suficientă de minerale, alimentele continând cantităti prea mici de calciu, magneziu, zinc, fier, cupru, mangan.
Aceasta înseamnă că desi aveti o alimentatie bogată în fructe proaspete, legume si carne, sănătatea voastră riscă permanent să aibă una sau mai multe deficiente vitaminice si de minerale. O carentă de minereale poate să fie chiar mai periculoasă pentru organism decât lipsa vitaminelor. De ce? Pentru că mineralele sunt acelea care intră în procesul de functionare imediată, fundamentală si vitală a organismului. De exemplu, fără mineralele apar rapid tulburările cardiace, disfunctiile hormonale, depresia etc. Întrucât nivelul aportului de minerale din alimentatie este deficitar, specialistii recomandă introducerea în dieta zilnică a unor suplimente nutritive care să contină o gamă largă de minerale. Trebuie să stim câteva lucruri esentiale pentru a alege să consumăm cele mai bune minerale: 1).
Alegti un complex de minerale
si nu un supliment care să contină doar 1-2 tipuri. (Atentie! Multe companii producătoare amestecă diferite minerale, fără a tine seama de anumite proportii, fără să precizeze sursa, modul de fabricatie).) De asemenea, si mai bine ar fi dacă, odată cu acest complex de minerale, se asociază si un supliment bogat în vitamine si alti nutrienti importanti pentru organism. 2).Alegeti mineralele cu cea mai mare capacitate de a fi absorbite
de organism (adică bio-disponibilitate mare)! Cel mai bine se absorb mineralele chelate (adică mineralele legate de un aminoacid) -de circa 10 ori mai rapid decât cele nechelate. 3).Consumati minerale obtinute
din surse naturale, nu prin sinteză industrială! Cele de origine bio-naturală sunt de cea mai bună calitate, pe ele organismul le metabolizează usor si nu au efecte sucundare! (de exemplu, un calciu sub o formă nepotrivită, poate genera calculi renali!)
Mineralele necesare organismului sunt:
|